Oczywiście nie mógłbym być pisarzem, gdybym nie pisał (i publikował) książek. Na tej stronie znaleźć można więc moją bibliografię razem z odnośnikami do stron wydawnictw, na których można nabyć dany tytuł.
Gambit Mocy:
Dworskie intrygi, czarna magia i wielkie czyny…
Księżniczka Samia zostaje wygnana z rodzinnego kraju przez polityczną opozycję. Aby chronić ją przed atakami skrytobójców, oficjalnie ogłoszono jej śmierć, a ona udała się do Królestwa Dorian, by tam spędzić resztę życia w ukryciu. Jej towarzyszkami zostały Serina, najprawdopodobniej najlepsza wojowniczka w królestwie, oraz mała dziewczynka Monika z iście diabelskim charakterkiem.
Jak się szybko okazuje, Samia nie należy do osób, które łatwo oddają władzę, a opowieści o jej mrocznej duszy nie są bynajmniej przesadzone…
Ten, co walczy z potworami
Pozycja obowiązkowa dla miłośników prozy Davida Webera i Marcina Ciszewskiego Świat, do którego wszyscy przywykli, zawalił się, gdy gigantycznych rozmiarów burza czasoprzestrzenna, przez ocalałych nazwana Restartem, zniszczyła Ziemię. Tylko niektóre państwa przetrwały, by odkryć, że ich sąsiedztwo nie jest już takie, jak dawniej. Obok dinozaurów i zwierząt z odległych czasów pojawili się też przybysze z zaawansowanej technologicznie przyszłości oraz nie tak odległej, mrocznej przeszłości. Jakby tego było mało, wszędzie można spotkać zombie, magów, wampiry i „psionów”. Do tego ostatniego gatunku należy nastoletnia kryminalistka z supermocami, którą major Janusz Zielonogórski na potrzeby śledztwa ochrzcił „sierotką Marysią”. Szybko okazuje się, że tajemnica jej pojawienia się sięga głębiej niż wszyscy przypuszczają, a jej moce budzą zainteresowanie mocarstw rządzących nowym światem?
Stewia. 151 słodkich przepisów bez cukru
Stewia. 151 słodkich przepisów bez cukru to drugie wydanie bestsellera Ewy Parsch „Słodkie ciasta bez cukru. Przepisy z zastosowaniem stewii”.
Tym razem to Przemysław Muszyński, dziennikarz miesięcznika „Kuchnia”, przygotował aż 151 przepisów na słodkości z wykorzystaniem stewii.
Z książki dowiesz się wszystkiego o stewii – w jakiej postaci występuje na rynku, do czego się nadaje, a do czego nie (bo, wbrew pozorom, nie nadaje się do wszystkiego), w jaki sposób uprawiać tę roślinę, a także, jak samodzielnie dozować stewię w zależności od posiadanej postaci.
W książce znajdziesz 151 przepisów, które podzielono na 13 kategorii.
Jesteś cukrzykiem i musisz uważać na cukier?
Dbasz o linię, ale chcesz jeść słodkości?
Chcesz jeść zdrowo, ale cenisz sobie słodkie wypieki?
Gotowanie dla studentów: Sprawdzone przepisy:
Jak gotować szybko, tanio i smacznie? Wiemy! A właściwie wie to Przemek Muszyński, który do niedawna był studentem i znalazł się daleko od domu, bez żadnego kulinarnego doświadczenia.
Założeniem autora było stworzenie książki, którą sam chciałby mieć, kiedy szedł na studia. Dlatego teraz, kiedy jest już po studiach, doskonale wie, jakich informacji szukasz.
W części teoretycznej poznasz podstawy. Autor omawia składniki i różnice między typami składników np. między poszczególnymi typami ryżu. Następnie poznasz kuchenne narzędzia i techniki przyrządzania potraw. Oprócz tego wreszcie nauczysz się, jak w prosty sposób odmierzać składniki i mieć „miarę w oku”.
W części praktycznej otrzymasz praktyczne porady dotyczące przyrządzania jedzenia, ale przede wszystkim gotowe przepisy wraz z dokładnym instruktażem, w jaki sposób przygotować łącznie 174 przepisy, które autor wypróbował na sobie, bo sam korzystał z nich będąc na studiach.
Skorzystaj z doświadczenia autora.
Gotowanie na ostro. Sprawdzone przepisy:
Jeśli szukasz nowych smaków i lubisz wyzwania kulinarne, to jesteś we właściwym miejscu.
Gotowanie na ostro. Sprawdzone przepisy to 157 sprawdzonych przepisów, których Twoje podniebienie nigdy nie zapomni.
Autorem książki jest dziennikarzem miesięcznika „Kuchnia”.
Dzięki tej publikacji: zdobędziesz wiedzę i praktyczne umiejętności przygotowywania ostrych potraw, odkryjesz tajniki najostrzejszych kuchni świata, poznasz smaki, o których ani Tobie, ani Twoim znajomym nawet się nie śniło i oszczędzisz czas oraz nerwy, bo korzystasz z doświadczenia autora i jego przepisów.
Gotowanie na ostro. Sprawdzone przepisy polecamy osobom, które szukają nowych smaków i potrzebują gotowych oraz sprawdzonych przepisów.
Gwarantujemy niezapomniane wrażenia kulinarne.
Kuchnia japońska. Sprawdzone przepisy:
Chcesz poznać kuchnię japońską, ale nie wiesz od czego zacząć?
A może znasz ją, ale szukasz nowych, sprawdzonych przepisów?
Książka Kuchnia japońska. Sprawdzone przepisy jest właśnie dla Ciebie!
W poradniku znajdziesz teorię: filozofia gotowania, narzędzia kuchenne, potrzebne składniki, aranżacja stołu; oraz praktykę: 149 przepisów, które sprawdził Przemysław Muszyński, dziennikarz miesięcznika „Kuchnia” i miłośnik japońskiego jedzenia.
Kuchnia japońska to nie tylko popularne sushi. Zobacz, czym jeszcze możesz zaskoczyć siebie i swoich znajomych.
Zainteresowały mnie Twoje książki, zwłaszcza „Stewia” i „Gotowanie dla studentów” 😀 Mogą być bardzo przydatne 🙂
Stewia odchodzi do lamusa. Polacy nie przekonają się do jej specyficznego smaku. Nie potrafią jej dawkować, na co zbyt często widuję bezpośrednie dowody w pracy. Na rynek wchodzi powoli jej sukcesor. Tzw. słodkie ziele Azteków. Wszystkie łączy jedno: anioły je kochają.
O co chodzi z tymi aniołami?
mączlik. „anioły” to taki slang w branży.