Faworki takie, że nawet Food Emperror oduczyłby się przeklinać (tekst zastępczy):

0876_7e34Dziś miał iść inny tekst (o reklamach), ale Avellana  poprosiła mnie o jego usunięcie, bo za dużo o Tanuku zdradzał. Dlatego pójdzie dziś wpis zastępczy. A potem ja pójdę się kłócić.

Dziś, jako, że jest to na czasie nauczycie się zrobic faworki. Umiejętność robienia faworków jest bardzo przydatna, bowiem za pieniądze, które żądają za nie w sklepie można wyprodukować ich niesamowite ilości.

Pozatym te domowe są lepsze i smaczniejsze.

W piątek normalny post.

Potrzebujecie:

  • 2 szklanek mąki
  • 1 jajka
  • żółtek z ośmiu jaj
  • 5 deko masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki octu
  • oleju (dużo)
  • cukru pudru (dużo)

I teraz tak:

  1. Wymieszać mąkę z solą i przesiać przez sito.
  2. Położyć na stolnicy, uformować górkę. W jej środku zrobić dziurkę.
  3. Rozbić jajko. Połączyć z octem i żółtkami. Wlać w dziurkę w mące. Dodać masło. Zacząć wyrabiać. Wyrabiać tak długo, jak się ma ochotę, generalnie im dłużej to potrwa, tym faworki będą miększe.
  4. Rozwałkować ciasto na stopnicy na cienki placek.
  5. Nożem pociąć na paski. Każdy pasek podzielić na kilka pasków krótszych.
  6. W każdym pasku zrobić dziurkę. Wziąć jeden koniec faworka i przeciągnąć go przez tą dziurkę. Powtórzyć ze wszystkimi.
  7. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć weń faworki na złoty kolor.
  8. Wyjąć. Posypać cukrem pudrem.

Powinny wyglądać tak:

faworki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gotowanie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Faworki takie, że nawet Food Emperror oduczyłby się przeklinać (tekst zastępczy):

  1. Lurker pisze:

    Chyba się zaczynasz powtarzać.
    Bo kojarzę, że ten obrazek – Tłusty Czwartek vs Tłusta Środa – to już chyba kiedyś u ciebie był…

  2. Magia Słowa pisze:

    Zjadłabym faworki, może mi jutro koleżanka przyniesie ;d

  3. Karoluch pisze:

    U mnie były domowe pączki 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s