Podsumowanie miesiąca: Eksperymenty kuchenne

Zdjęcie0370 Oczywiście nie może istnieć coś takiego jak blog, którego właściciel nie chwali się tym, co ostatnio zjadł. Tak więc pora więc zadośćuczynić tej pięknej tradycji.

Zielone curry z kurczakiem (ilustracja główna)

Słowem wstępu:
Tajskie zielone curry poznałem jakieś 2 lata temu w pewnej knajpce, która niestety upadła i szybko je polubiłem. Wymaga sporej ilości egzotycznych przepisów, dlatego świętuje nim bardzo ważne święto w tradycji chrześcijańskiej zwane jako Matki Boskiej Pieniężnej, a w judaistycznej Dniem Wypłaty.

Składniki:

300 gramów piersi z kurczaka
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
4 pieczarki
2-4 łyżki mleczka kokosowego
1-2 łyżeczki tajskiego zielonego curry
2-3 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
2 centymetry korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
2-4 liście limonki kaffir
1 łyżka sosu rybnego
1 papryczka chili
250 mililitrów czystego bulionu

1) Mięso kroimy w mieszczącą się w ustach kostkę. Cebulę, paprykę, marchew i pieczarki dzielimy na zapałkę.
2) Drobno siekamy czosnek i obrany imbir. Razem z trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i chili umieszczamy w moździerzu. Rozdrabniamy na jednolitą papkę.
3) W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Szkolimy na nim cebulę. Następnie dodajemy mięso i warzywa. Stale mieszając obsmażamy je ze wszystkich stron.
3) Gdy mięso zbieleje zalewamy je rosołem. Dodajemy masę z moździerza, zielone curry, sok z cytryny, cukier, sos rybny i na końcu mleczko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut.

Podajemy jak zupę. Na osobnej miseczce można dodać ryżu. Zielone curry łączy w sobie ostrość, często wręcz piekielną z łagodnością.

Zdjęcie0397Łosoś z chrupiącą skórką

Składniki:

Filety z łososia
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
100 gramów świeżego szczawiu lub 2 łyżki szczawiu ze słoika
olej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

Ryba:

1) Łososia nacieramy z obu stron solą i pieprzem.
2) Na patelni grillowej (lub zwykłej) topimy masło. Dodajemy do niego oliwę.
3) Układamy na tłuszczu rybę skórką do dołu. Smażymy 7 minut.
4) Rybę przewracamy na drugą stronę. Smażymy 4-5 minut.

Sos szczawiowy:

1) Szczaw umyć i drobno posiekać posiekać. Umieścić w rondlu, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować, aż liście się skurczą.
2) Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i wymieszać.

Komentarz:
Bardzo proste, a jednocześnie smakowite połączenie. Łosoś wychodzi chrupiący i smażny, ładnie upieczony, a przy tym zostaje mu jego smak. Kwaśny smak szczawiu natomiast doskonale komponuje się ze smakiem ryby oraz zabija jej nieprzyjemny aromat.

Zdjęcie0391Stek z sosem pieprzowym

Składniki:

4 steki
2 łyżki pieprzu
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki brandy lub whiskey
odrobina soli

1) W moździerzu grubo rozgnieść pieprz. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno.
2) W rondelku stopić jedną łyżkę masła. Zeszklić na nim masło i cebulę.
3) Dodać pieprz. Ostrożnie dodać alkohol. Uwaga! Jeśli w tym momencie rondel pierdolnie lub buchną z niego płomienie to znaczy, że dobrze zrobiłeś. Odczekać, aż brandy się wypali (można to przyśpieszyć mieszając sos) i zdjąć z ognia. Domieszać śmietanę. Posolić.
4) Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać oliwę. Smażyć na niej steki od 3 do 5 minut zależnie od tego, jak chcemy je przygotować.

Komentarz:
Samo przygotowywanie tego dania sprawia wiele radości: krew się leje, płomienie buchają pod sufit. Zabawa dosłownie jak w Mortal Kombat. Warto spróbować dla samej przyjemności przyrządzania.

Zdjęcie0387Tajska zupa kokosowa

Składniki

5 centymetrów imbiru
5-8 łyżek mleczka kokosowego
750 mililitrów rosołu z kury
500 gramów piersi z kurczaka
1-2 papryczki chili
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru

1) Imbir obrać i drobno posiekać. Razem z chili rozgnieść w moździerzu na jednorodną masę.
2) Kurczaka pokroić w mieszczącą się w ustach kostkę. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.
3) Zalać rosołem. Dodać mleko kokosowe, sos rybny, pastę z moździerza i cukier. Gotować 10-15 minut.

Zdjęcie0384Wieprzowina w mleczku kokosowym

Składniki:

300 gramów chudej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
4 łyżki mleka kokosowego

1) Mięso pokroić na mieszczące się w ustach kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
2) Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim czosnek. Dodać mięso i obsmażyć ze zwszystkich stron.
3) Dodać sos rybny, mleczko kokosowe i kilka łyżek wody. Posłodzić. Dusić, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.

Zdjęcie0376Ryba po sycylijsku

Składniki:

4 filety z tilapii
2 garści rodzynek
1 duża cebula
1 cukinia
1 pomarańcza
1 łyżeczka ziarna kolendry
1 łyżeczka oregano
20 gramów anchois
100 mililitrów czerwonego wina

1) Rodzynki namoczyć przez godzinę w winie.
2) Anchois, oregano i kolendrę utrzeć w moździerzu.
3) Cebulę i cukinię pokroić w talarki. Pomarańczę umyć obrać. Usunąć białe łupki z miąższu. Skórkę pokroić na paski.
4) Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać cukinię i dusić około 3 minuty.
5) Dodać pozostałe składniki. Dusić okolo 10-15 minut.
6) Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Komentarz:
Jak w większości przypadków kiedy używa się wina w gotowaniu efekt zależy od owego wina jakości. To, które stosowałem budziło moje nadzieję, jednak w ostatecznym rozrachunku okazało się kiepskie, a w dodatku nieładnie zabarwiło potrawę.

Zdjęcie0373Sałatka owocowa

Składniki:

1 duża kiść winogron
4 banany
8 mandarynek
2 średnie jabłka
4 kiwi
8 plastrów ananasa z puszki
1/4 szklanki soku z ananasa z puszki

1) Owoce obrać. Winogrona oddzielić od kiści, mandarynki podzielić na cząstki.
2) Banany pokroić w plastry. Kiwi, jabłka i ananasa w kostkę.
3) Wszystkie składniki polać sokiem z ananasów i wymieszać.

Zdjęcie0368Pissaladiere

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego
5-6 czerwonych cebul
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
garść oliwek
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

1) Wyłożyć blachę do pieczenia ciastem francuskim.
2) Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek rozgnieść. Zeszklić obydwa na oliwie.
3) Podlać odrobiną wody i dodać ocet, sól, pieprz, cukier i majeranek. Dusić 5-10 minut.
4) Tak przygotowanym farszem wyłożyć ciasto. Posypać oliwkami i wpakować do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.

Komentarz:
Jak (nie) widać na zdjęciu ja wybrałem czarne oliwki. Testy organoleptyczne wykazują jednak, że oliwki zielone ładniej wyglądają i w tym zestawie są smaczniejsze. Nie należy przesadzać z ilością oleju użytego do duszenia cebuli bowiem ciasto samo z siebie jest dość tłuste.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Gotowanie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s